Tips om goedkoop energie te besparen

Gepubliceerd op 14 oktober 2022 om 13:26

Eenvoudig en goedkoop energie besparen

In de vorige blog hebben we stilgestaan bij hoe je energie kunt besparen door tochtstrips te plaatsen bij deuren en ramen. In deze blogpost staan we stil bij andere eenvoudige tips om energie te besparen.


Gordijnen dicht

Is je huis slecht geïsoleerd, en heb je geen geld (over) voor nieuw HR++ glas? Dan is de meest effectieve en goedkope manier om te besparen op je gaskosten, de gordijnen dichthouden. 

Het beste werkt het met dikke gordijnen, maar meerdere dunnen lagen gordijn helpt ook om een luchtlaag te creëren die stilstaat, wat zorgt voor goede isolatie.

Ook kun je over je kozijnen plastic folie spannen, zodat je een stilstaande luchtlaag creëert tussen raam en plastic. Met een föhn kun je de rimpels wegwerken, zodat je er bijna niets van terugziet! Volgens TNO kun je hier wel tot 35% mee besparen op je stookkosten!


Kort en koud douchen

Dit is een tip voor de echte bazen onder ons: koud douchen! Ja, je moet elke keer weer even door die pijngrens heen, maar met een koude douchebeurt bespaar je toch zomaar 0.2 tot 0.4 kuub gas, wat met de huidige energie tarieven al snel 1 a 2 euro is! Douche je 3 keer per week? Dan kan de besparing oplopen naar 300 euro!

En het mooiste van alle? Het is super gezond!


Warmtepomp droger

Heb je een droger thuis? Controleer dan gelijk even of het een warmtepomp droger betreft!
Wasdrogers met een warmtepomp zijn tot 3 a 4keer zo efficient als gewone drogers. Een droger gebruikt al snel 2500 watt aan vermogen, terwijl een warmtepomp droger het met een derde van dat gebruik tot hetzelfde resultaat komt.

Wanneer je droger 2x per week gebruikt, in totaal een uur of 5 aan, kost dit met een gewone droger zo'n 182 euro per jaar, op basis van 70 cent per kWh.
Gebruik je een warmtepomp droger? Dan bespaar je al snel dik honderd euro per jaar aan energie kosten.
Wanneer je veel gebruik maakt van de droger, dan zal de besparing fors hoger uitvallen.

Het overwegen waard dus om je oude droger te vervangen voor een warmtepomp droger, binnen een paar jaar heeft hij zichzelf terugverdiend!


Standby apparaten

Wellicht sta je er niet bij stil, maar loop eens door je huis en ga eens tellen hoeveel apparaten er standaard zijn aangesloten op het stopcontact. Bijna al die apparaten staan in standby mode, of hebben een adapter voor het stroomgebruik. 

De standby stand en de adapters gebruiken allemaal een kleine hoeveelheid energie. Het gaat hier meestal niet om enorm grote hoeveelheden, maar het gaat wel 24 uur per dag, 7 dagen in de week, 365 dagen per jaar!
Wanneer je 50 watt kunt besparen aan sluimverbruik, dan scheelt je dat toch weer zo'n 400 kWh op jaarbasis, en dat is met een kWh prijs van 70 cent, meer dan 300 euro!

Een slimme manier om deze apparaten niet elke keer uit het stopcontact te hoeven trekken, is door ze automatisch aan en uit te schakelen met een slimme stekker. Dit kun je allemaal regelen met onze Powerbaas module.


Xbox en Playstation

Deze zeer populaire spelcomputers zijn tijdens gebruik best wel zuinig, zeker als je het vergelijkt met een goede game pc. Maar nu komt het: deze spelcomputers hebben een standby modus waarbij ze de games en software up-to-date houden. Super handig, maar hierdoor verbruiken ze standby behoorlijk veel stroom.

Uitzetten die stand!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.