Geld besparen met variabel energiecontract

Gepubliceerd op 11 maart 2022 om 09:42

Hoe werkt een contract met variabele tarieven?

Het is mogelijk om een energie contract af te sluiten, waarbij je niet een vast tarief voor stroom hebt, maar waarbij het tarief per uur verandert. 

Bij zo'n contract, koopt de energiemaatschappij stroom in op de spotmarkt, op de EPEX handelsbeurs, waar energieproducenten hun energie verkopen aan energieleveranciers. 

De tarieven worden per uur vastgesteld, en doorberekend aan de consument.


EPEX uurtarieven

Een voorbeeld van het verloop van de stroomprijs op een zonnige dag.


Powerbaas en Peak-Shaving

Energiemaatschappijen kopen stroom in een dag van te voren, en de prijzen voor de volgende dag zijn dus bekend voor de consument. Zoals in het screenshot is te zien, zijn er momenten waarop stroom duur is, en andere momenten waarop de stroomprijs laag, gratis of zelfs negatief is! Je krijgt dan dus betaald om stroom te verbruiken!

Hoe kan dit? Als we een winderige zonnige middag pakken, is er enorm veel (groene) energie beschikbaar, maar wordt er relatief weinig energie verbruikt. Het gevolg is een overschot aan energie, en het is voor energieproducenten soms duurder om de energieproductie stop te zetten, dan om de stroom met verlies te verkopen.

Met Powerbaas kun je slim gebruik maken van deze pieken en dalen in de prijs. Ontvang een push bericht met tips over waneer je het beste je grootverbruikers aan kunt zetten, of schakel apparaten automatisch aan of uit op basis van de stroomprijs!


Situatie Nederland en België

In Nederland zijn enkele energiemaatschappijen die variabele contracten aanbieden. Erg bekend is het nog niet, maar de verwachting is dat dit soort contracten in de toekomst de standaard zullen gaan worden, zodat consumenten gestimuleerd worden om pieken in stroomverbruik te vermijden.

In België is het al meer ingeburgerd om voor een variabel contract te kiezen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.