Hoe koppel ik mijn Enphase omvormer aan Powerbaas P1 Meter? (beta)

Gepubliceerd op 21 maart 2024 om 15:30

Stap 1 - Controleer of de juiste firmware versie is geïnstalleerd

Om zonnepaneel omvormers te kunnen koppelen aan de Powerbaas P1 Meter, is het van belang dat de juiste firmware op de Powerbaas P1 Meter staat geïnstalleerd. 
Vanaf versie v53 is deze functionaliteit beschikbaar.
Controleer in de App of je de juiste versie hebt geïnstalleerd, ga hiervoor naar 'Instellingen' > 'Powerbaas module', zie screenshot hiernaast.


Stap 2 - Open de webserver op de Powerbaas P1 Meter

Open op je telefoon of computer een browser, bijvoorbeeld Chrome of Firefox, en ga naar de volgende url: http://powerbaas.local/config
Werkt deze niet? Vervang dan 'powerbaas.local' door het ip adres dat je in het screenshot bij stap 1 ziet, in dit geval dus: http://192.168.2.23/config

Er opent nu een website, die draait op de module, en hier kunnen we benodigde instellingen voor het koppelen van de omvormers invoeren.

Klik op 'Enphase API', er opent zich nu een formulier, ga verder bij stap 3.

 


Stap 3 - Voer username en password van Enphase in

Om de Powerbaas P1 Module toegang te geven tot de gegevens uit de Enphase omvormer, kun je de username en password combinatie opgeven die je ook gebruikt om in te loggen in de App, en waarmee je in kunt loggen op https://enlighten.enphaseenergy.com

Het username en password worden NIET opgeslagen in de Powerbaas Cloud, ze gaan je huis niet uit, en worden enkel door de Powerbaas P1 Meter gebruikt. Wij kunnen er verder dus helemaal niet bij! Dit vinden we goed om te benadrukken, aangezien privacy voor ons erg belangrijk is.

Als laatste is er nog een mogelijkheid om een 'Daytopper API Key' op te geven. Vind je het leuk om je zonnepanelen opbrengst met je vrienden te vergelijken? Dit kan door onze unieke samenwerking met Dagtoppers!
Zie voor meer informatie: https://solar-daytopper.com


Stap 3 - Enphase zonnepanelen opbrengst bekijken in de App

In de vorige stap op 'Submit' geklikt? 
Dan wordt het nu 10 minuutjes wachten, en dan komt de eerste data de app binnendruppelen!

Open de App, en ga naar 'Instellingen > Toon Data' en je ziet dat er nu een extra vinkje is bijgekomen 'Zonnepanelen'. Zet dit vinkje aan, en je zult zien dat op het Homescherm nu meer informatie beschikbaar is, en ook zijn er extra grafieken bijgekomen op het 'historie' tabblad.

Veel plezier met je extra data!
Kom je er niet uit? Neem contact met ons op, we helpen graag!

Reactie plaatsen

Reacties

Henk
12 dagen geleden

Hallo, kan ik op de app via Local API
Data inzien van een Solis omvormer
En is er verbruik te zien over de drie fases

Gerard Oudenampsen
12 dagen geleden

Beste Henk,

Op dit moment draaien we een betatest voor de volgende omvormers:
- enphase
- solaredge
- goodwe
- solax

Solis staat wel op de lijst om toegevoegd te worden, via de SolisCloud (username/password van de app) en als je het leuk vindt, zou je daar beta-tester voor kunnen worden.

Wat betreft het verbruik inzicht:
- het home scherm toont het netto verbruik over de fasen heen
- we hebben een detailscherm voor de slimme meter, daar kun je het voltage en ampere per fase inzien
- we zijn bezig om voor de slimme meters die het ondersteunen, ook het wattage per fase te gaan tonen, deze functionaliteit is echter nog in ontwikkeling.

Met vriendelijke groet,

Gerard Oudenampsen
Powerbaas.nl